luni, 6 aprilie 2009

Ziua Mondiala a Sanatatii - 07.04.2009



Pentru a salva vieti, sa facem spitalele mai sigure in urgente!



Atunci cind se produce un dezastru, o calamitate sau pur si simplu apare o urgenta medicala, cele mai multe vieti sunt salvate sau se pierd in primele momente de dupa producerea evenimentului. Pacientii conteaza pe structurile medicale de urgenta, fie ele independente sau apartinind spitalelor, sa actioneze rapid si eficient, ca singure instrumente de actiune si ca pilon principal al intregului suport medical.

Tragediile, in cazul unor urgente majore sau dezastre, apar atunci cind structurile de urgente medicale esueaza. Atunci cind structurile de urgenta ale spitalelor sau serviciile de ambulanta se confrunta cu disfunctionalitati, vietile care depind de viteza, acuratetea si coordonarea unor acte medicale se pierd.

Istoria recenta ne arata ca in situatii de mari urgente sau calamitati, cum ar fi cutremurele de pamint sau inundatiile, multe tari ale lumii au pierdut pina la 50% din capacitatile lor functionale de interventie medicala, prin efectul acestor calamitati, exact in momentele in care o multime de vieti depindeau de ele.

De aceea interesul public pentru acest subiect este perfect justificat. Tot experienta ne demonstreaza un necesar surprinzator de mic de costuri suplimentare pentru a face ca spitalele nou construite sa fie mai rezistente la cutremure sau inundatii. Costa inca mult mai putin pentru a face ca spitalele sau structurile medicale de urgenta sa fie functionale in momente critice. Si costa aproape nimic pentru a integra managementul riscurilor si pregatirea continua pentru a face fata urgentelor in planificarea operationala de rutina a spitalelor.

Diferitele tipuri de urgente majore aduc in prim-planul activitatii medicale tipuri diferite de afectiuni: prin strivire in cazul cutremurelor si prin hipotermie in cazul inundatiilor, fiecare dintre acestea avind nevoie de interventii si de materiale specifice. Toate aceste nevoi pot fi anticipate si prevazute in planurile de interventii din timp.


Un numar enorm de experiente ne demonstreaza uriasele beneficii, atit la nivel medical, uman, social dar chiar si politic, aduse de raminerea functionala a spitalelor si structurilor medicale de urgenta, ca adevarate faruri de soliditate, siguranta si speranta, in mijlocul catastrofelor si dezastrelor.

De aceea nu trebuie sa uitam niciodata: investitiile in spitale sigure sint investitii in siguranta oamenilor. A pastra spitalele sigure in mijlocul dezastrelor inseamna a proteja siguranta si sanatatea oamenilor, inseamna cresterea capacitatii de a salva vieti.



Compartimentul relatii publice si comunicare
dupa declaratia dr. Margaret CHAN
Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu